Durerile dentare pot fi extrem de neplăcute, iar uneori pot ascunde probleme serioase, precum abcesul dentar. Acesta poate apărea din cauze variate și se poate agrava rapid, de aceea este important să se administreze cât mai repede un tratament. Află cum poți depista un abces dentar și cum ar trebui să procedezi pentru a scădea riscurile de complicații. Ia legătura cu un medic stomatolog cu experiență pentru a primi un tratament potrivit.
Ce este un abces dentar?
Abcesul dentar este o infecție bacteriană care apare la nivelul țesutului din apropierea unui dinte. Această infecție apare sub forma unei pungi de puroi și poate fi extrem de dureroasă, ducând la apariția unor inflamații severe și umflături în zona afectată. Astfel de pungi se pot forma atât la baza dintelui, în preajma rădăcinii dentare, cât și în țesuturile gingivale. Pot fi afectați atât adulții, cât și vârstnicii și copiii.
Tipuri de abcese dentare
Putem diferenția între mai multe tipuri de abcese dentare, în funcție de regiunea afectată: abcesul gingival, abcesul parodontal și abcesul periapical.
Abcesul gingival
O astfel de infecție este localizată la nivelul gingiilor, însă nu se răspândește către dinte și nu îi afectează integritatea. Acestea pot apărea atunci când diferite corpuri străine (de exemplu resturi alimentare) se acumulează la nivelul gingiei și provoacă o infecție.
Abcesul parodontal
Și acest tip de abces este caracterizat de o infecție gingivală, însă există o diferență principală dintre acesta și cel gingival. În cazul abcesului parodontal, infecția se poate răspândi rapid către țesuturile învecinate și poate afecta și osul dentar. Principalele responsabile pentru apariția acestora sunt afecțiunile gingivale.
Abcesul periapical
În această situație, vorbim despre o infecție a pulpei dentare. Aceasta reprezintă țesutul din interiorul dintelui, care poate fi afectată de carii profunde sau de alte leziuni. Astfel, pot apărea infecții care ajung să afecteze rădăcina dentară, unde se formează un abces.
Care sunt cauzele apariției unui abces dentar?
Abcesele dentare se formează sub acțiunea bacteriilor din cavitatea bucală, care pot afecta țesuturile dentare și pot cauza infecții. Aceste infecții pot fi prezente, la rândul lor, în urma mai multor fenomene:
- carii dentare profunde, care ajung să afecteze pulpa dentară;
- afecțiuni parodontale;
- traumatisme și leziuni suferite la nivelul dinților sau al gingiilor;
- lipsa dinților;
- tratamente endodontice realizate necorespunzător;
Care sunt simptomele abcesului dentar?
Pentru a putea adopta măsurile necesare de tratament, este important să știi cum poți depista un abces dentar. Simptomele specifice includ:
- durere intensă, care pulsează;
- apariția puroiului în zonele afectate;
- sensibilitate ridicată la cald și rece;
- umflături;
- gust neplăcut în gură;
- inflamația gingiilor;
- febră;
- inflamarea ganglionilor din apropierea maxilarului.
Factori de risc și complicații
Pentru a putea preveni abcesele dentare și a proteja sănătatea cavității bucale, ar trebui să știi ce factori pot crește riscul de apariție a acestor infecții. Acestea vor trebui tratate la un timp cât mai scurt după apariția simptomelor, pentru a limita apariția complicațiilor.
Factori de risc
Bacteriile sunt cele care provoacă numeroase infecții ale cavității bucale. O igienă dentară necorespunzătoare crește riscul de apariție a oricăror probleme dentare și favorizează acumularea bacteriilor, așadar riscul de dezvoltare a abcesului crește. Un alt factor important este și consumul frecvent de alimente bogate în zahăr, precum dulciurile sau băuturile carbogazoase. Acestea creează un mediu care favorizează formarea cariilor, care se pot agrava și pot forma abcese.
Complicații
Tratamentul este absolut necesar pentru a remedia o astfel de problemă. În cazul în care punga de puroi se sparge, ar putea apărea o ameliorare a durerii, însă acest lucru nu înseamnă că infecția a dispărut. Dacă nu se administrează tratamentul necesar, există riscul de răspândire a infecției către sinusuri sau alte zone ale capului și gâtului. Riscul este și mai mare la persoanele care au un sistem imunitar mai scăzut, iar infecția se poate răspândi în întregul corp, așadar este important să iei imediat legătura cu un specialist.
Abcesul dentar la copii
Abcesul dentar poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii. O astfel de problemă își poate face apariția din cauza consumului ridicat de alimente bogate în zahăr și incidența ridicată a cariilor dentare. De aceea, este important ca micuții să învețe despre importanța igienei dentare și a vizitelor regulate la medicul dentist. Este important ca aceștia să primească o atenție specială și să poată urma diferite proceduri specifice de stomatologie pentru copii.
Tratamentul abcesului dentar
Pentru a elimina riscul de complicații, va trebui îndepărtată infecția. Pentru ca medicul să poată plasa diagnosticul de abces dentar, de multe ori este necesar un simplu consult. Abcesele parodontale și gingivale pot fi vizibile, în timp ce un abces periapical poate fi semnalat de o sensibilitate la atingere și presiune. Uneori, poate fi necesară și o radiografie dentară pentru a depista un abces periapical sau a vedea dacă infecția s-a răspândit.
Drenarea abcesului
Acest tip de tratament are ca scop îndepărtarea puroiului și este recomandat în cazul în care infecția nu s-a răspândit. După administrarea anesteziei, medicul va realiza o mică incizie la nivelul abcesului, incizie prin care puroiul se poate scurge.
Tratament endodontic
Endodonția presupune tratamentul rădăcinii dentare și îndepărtarea infecției. Medicul va îndepărta pulpa dentară afectată și puroiul din interiorul abcesului. Apoi, interiorul dintelui și canalele vor fi obturate (sigilate) cu un material care va preveni acumularea de bacterii și apariția unor noi infecții. Dacă funcționalitatea dintelui a fost afectată în mod serios, acesta poate fi reconstruit cu ajutorul unei coroane dentare.
Tratament medicamentos
Dacă vorbim despre un caz mai grav, în care infecția s-a răspândit și în alte zone, tratamentele dentare nu vor fi suficiente. În aceste situații, medicul poate recomanda și un tratament cu antibiotice prin care infecția să poată fi oprită din a se răspândi și mai departe.
Extracția dentară
Cazurile severe în care dintele este grav afectat și nu mai poate fi salvat pot necesita extracția. Dintele va fi înlăturat pentru ca abcesul să poată fi drenat. Odată ce infecția a fost anihilată, medicul poate sugera metode de reconstrucție a danturii prin implant dentar.
Ce poți face pentru ameliorarea durerii
Durerea specifică abceselor dentare este foarte puternică. Pentru a face față mai ușor acestui simptom cu adevărat deranjant, medicul poate recomanda medicamente analgezice, care vor ajuta la ameliorarea acestor senzații. Te-ar putea ajuta și să eviți factorii care declanșează durerea, cum ar fi băuturile calde sau foarte reci sau mestecarea alimentelor pe partea afectată.
Modalități de prevenire a abcesului dentar
Cel mai bun mod de a preveni o astfel de problemă dentară este prin scăderea riscului de apariție a cariilor dentare. Așadar, ar trebui să ai o igienă dentară riguroasă. Periază-ți dinții de două ori pe zi folosind o pastă de dinți cu fluor și înlocuiește în mod regulat periuța de dinți, atunci când observi că perii acesteia încep să se tocească. Nu ezita să folosești și apa de gură și ața dentară, pentru a curăța bine și spațiile dintre dinți. Este recomandat să consumi cu moderație alimentele și băuturile care conțin mult zahăr.
Acordă atenție și vizitelor regulate la medicul stomatolog. Astfel, vei putea depista cariile cât încă se află într-un stadiu incipient și vei putea primi la timp orice tratament necesar. Alege cu grijă un medic cu experiență, care să îți poată oferi servicii de calitate și să nu ai parte de lucrări dentare realizate necorespunzător, care să crească riscul de apariție a complicațiilor.
Abcesul dentar este o afecțiune serioasă care poate cauza complicații grave dacă nu este tratată la timp. Prin înțelegerea cauzelor, simptomelor și a metodelor de tratament, poți preveni apariția acestei probleme și îți poți asigura o sănătate orală optimă. Acordă atenție oricăror simptome cu care ai de-a face și vino regulat la stomatolog. Te așteptăm la clinica Smile Vision, unde specialiștii noștri cu o bogată experiență în tratarea a numeroase afecțiuni dentare îți pot oferi calitate și un mediu cât mai prietenos.
Surse:
“Tooth Abscess.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/symptoms-causes/syc-20350901. Published 29 June 2022. Accessed 27 June 2023.