Putem spune despre țesuturile din cavitatea bucală că au o oarecare „memorie”, ceea ce înseamnă că ele revin la forma sau în poziția inițială. Acest lucru poate pune probleme în cazul unui tratament ortodontic, deoarece există riscul ca dinții să își reia alinierea necorespunzătoare după îndepărtarea aparatului dentar. De aceea, medicul stomatolog va recomanda purtarea unor gutiere de contenție pentru ca rezultatele să fie definitive. Află care sunt indicațiile în cazul utilizării acestui tip de gutiere și cum ar trebui să le întreții.
Ce este gutiera dentară de contenție?
Gutiera de contenție este un dispozitiv ce are rolul de a oferi stabilitate danturii și de a menține dinții într-o poziție corectă. Acest dispozitiv previne revenirea dinților la poziția de dinaintea tratamentului cu aparat dentar și ajută la obținerea unui aspect perfect estetic. Riscul de recidivă este foarte mare la finalul tratamentului ortodontic, așa că procedura este mereu obligatorie.
Tipuri de contenție
În funcție de cazul fiecărui pacient și de starea danturii sale, există mai multe tipuri de contenție dentară pe care le poate aborda.
O primă variantă este contenția mobilă, realizată cu ajutorul gutierelor detașabile. Acestea sunt realizate dintr-o rășină invizibilă rezistentă, care îmbracă dinții. Deși materialul nu se deteriorează chiar atât de ușor, este important ca gutierele să fie îndepărtate în timpul consumului alimentelor. Ele vor trebui îndepărtate și pentru a se realiza periajul dentar.
De cealaltă parte, avem contenția fixă. Aceasta presupune montarea unui dispozitiv din metal sub forma unui arc în spatele dinților frontali, astfel prevenind mișcarea lor. Un astfel de dispozitiv de contenție fixă trebuie purtat permanent, fără ca acesta să îngreuneze funcții de bază ale danturii precum masticația. Însă, va trebui acordată o atenție specială periajului, igienizării și a altor proceduri de profilaxie, pentru ca orice resturi alimentare prinse de arcul de metal să fie curățate corespunzător.
Când este recomandată gutiera de contenție?
Gutiera de contenție trebuie purtată după îndepărtarea unui aparat dentar. Deși durata acestui tip de tratament este de lungă durată, dinții pot începe oricând să migreze pentru a-și relua vechea așezare. De aceea, se impune purtarea unui astfel de dispozitiv indiferent de starea inițială a danturii.
Cât timp trebuie purtată gutiera de contenție?
Durata recomandată a perioadei de contenție variază de la pacient la pacient, în funcție de cât de gravă a fost problema de poziționare a dinților. În mod normal, o perioadă medie ar fi de aproximativ 6 luni, însă unii pacienți pot fi nevoiți să poarte gutierele permanent. De-a lungul întregii proceduri de contenție dentară, se va trece prin mai multe etape.
Pentru început, purtarea gutierelor este obligatorie în permanență. În primele 2-3 luni, acestea vor trebui purtate ziua, dar și noaptea, și vor putea fi îndepărtate doar în timpul meselor și al periajului. Apoi, se poate trece la purtarea doar în timpul nopții. Conform indicațiilor specialistului, pacienții pot începe să reducă purtarea gutierelor la câteva zile pe săptămână, urmând să renunțe la ele treptat.
Însă, perioada de contenție dentară poate fi mai extinsă la alți pacienți și, în cazurile severe, putem vorbi despre o contenție permanentă. Pentru a nu apărea migrarea dinților și a garanta succesul tratamentului ortodontic, este important să se respecte indicațiile medicului stomatolog și perioada de contenție dentară recomandată de acesta.
Cum trebuie îngrijită gutiera de contenție?
Pentru a menține gutiera într-o stare cât mai bună și să nu apară probleme de igienă în timpul purtării, aceasta va trebui curățată zilnic. Dispozitivul va trebui igienizat corespunzător cu ajutorul pastei și periuței de dinți, doar cu apă rece. Dacă vei utiliza apă caldă, există riscul de apariție a unor deformări, deoarece rășina este sensibilă la căldură. Și dinții vor trebui să fie igienizați cât mai bine înainte de atașarea gutierei. Asigură-te că aceștia sunt periați bine și folosește ață dentară și apă de gură atunci când urmează să porți dispozitivul. Poți clăti chiar și gutiera cu apă de gură înainte de a o aplica.
Îngrijirea necorespunzătoare a acesteia poate duce la deteriorări și modificări ale formei sale și ar putea afecta contenția. De aceea, va trebui și să o verifici periodic pentru a observa orice schimbări. Pentru a preveni deteriorările atunci când nu este purtată, folosește mereu caseta specială de depozitare. Atunci când mergi la stomatolog pentru controale periodice, poți lua gutierele cu tine dacă nu le porți, pentru ca medicul să poată verifica starea lor.
Beneficiile gutierei de contenție
Purtarea unor gutiere de contenție îți poate oferi o mulțime de avantaje în ceea ce privește sănătatea și aspectul dinților tăi:
- Prevenirea recidivei ortodontice și menținerea dinților perfect aliniați și după îndepărtarea aparatului dentar;
- Protecția danturii împotriva uzurii sau a scrâșnirii în timpul nopții, fenomen numit bruxism;
- Reducerea tensiunii din interiorul mandibulei și relaxarea musculaturii faciale;
- Favorizarea păstrării igienei dentare corespunzătoare, deoarece și dinții, și gutiera trebuie curățați în mod corespunzător înainte de purtare.
Gutiera de contenție este un dispozitiv dentar esențial pentru ca rezultatele tratamentului ortodontic să fie de durată. În funcție de situația fiecărui pacient, se pot recomanda mai multe tipuri de contenție dentară, iar indicațiile de purtare pot varia. Te invităm să faci o programare la clinica Smile Vision pentru a evalua starea danturii tale și a te ajuta să obții zâmbetul sănătos și frumos la care ai visat întotdeauna.