back to top

Primii doi ani din viața unui copil sunt extrem de importanți pentru că în această perioadă trebuie să salvăm dinții de lapte pentru următorii 7-8 ani. O igienă orală corectă, alături de vizitele la medicul pedodont ajută la prevenirea problemelor dentare. Părinții trebuie să se prezinte cu copilul la pedodont încă de la apariția primului dinte. Prima vizită la un dentist pentru copii va avea loc înainte de vârsta de un an. Primul an de viață este crucial, iar prevenția reprezintă cel mai bun tratament în stomatologia pediatrică.

Ideal ar fi ca până la 3 ani, copilul să aibă aproximativ 11 vizite la stomatolog, o vizită o dată la 4 luni. Vizitele sunt mai dese decât în cazul adulților. Pe dinții de lapte patologia se instalează mult mai rapid și are o evoluție bruscă. Demineralizarea poate afecta nervul dintelui și poate duce la distrugerea completă a coroanei dentare.

WhatsApp Image 2023 05 11 at 16.59.21 768x512 1

Iată care sunt cele mai frecvente probleme dentare cu care se pot confrunta cei mici:

Demineralizarea dentară sau petele albe cretoase – cea mai frecventă problemă în stomatologia pediatrică

image 4 1024x558 1 png

image 3 png

image 5 1024x434 1 png

Una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în stomatologia pediatrică este demineralizarea. Petele albe cretoase de pe suprafața dinților și liniile albe din zona de bază a erupției dintelui reprezintă semne clare ale demineralizării dinților. Demineralizarea dentară apare frecvent ca urmare a laptelui matern sau a formulei de lapte praf neigienizat din cavitatea bucală. Este important să se ia măsuri încă de la apariția primei pete pe suprafața dinților pentru stagnarea demineralizării și prevenirea apariției unei noi leziuni. Acest lucru se poate face printr-un periajul corect al dinților de minim două ori pe zi). Llimitarea consumului de zahăr și în special a dulciurilor și vizite periodice la medicul pedodont sunt la fel de importante.

În funcție de stadiul demineralizării, medicul specializat în stomatologie pediatrică poate recomanda tratamente topice care ajută la remineralizarea smalțului și la prevenirea unei demineralizări ulterioare. Frecvența și durata tratamentului depinde de stadiul afecțiunii. Tratarea demineralizării într-o fază incipientă poate duce cu succes la remineralizarea smalțului. Pentru a ajunge însă în acest punct, părinții trebuie să respecte cu strictețe indicațiile primite în cabinetul stomatologic, după consult. 

Dacă dinții nu au fost afectați de demineralizare în primii 2 ani de viață, șansele ca aceste pete albe-cretoase să apară după această perioadă sunt destul de scăzute. Smalțul este deja consolidat, este puternic și capabil să se confrunte cu bacteriile din cavitatea orală. 

Echipa de medici dentiști pentru copii SMILE VISION Kids abordează tratamentul demineralizării dentare prin:

  • Monitorizare constantă – reamintirea părinților că au trecut 4 luni de la ultimul control al copiilor (RECALL),
  • Tratamente și materiale atraumatice, moderne, cu rezultate de succes încă de la primele aplicări,
  • Informare parentală și suport constant în continuarea tratamentelor și acasă.

Defecte de smalț

image 8 1024x432 1 png

Smalțul este acel strat exterior, translucid, al dinților care îi protejează împotriva uzurii, a cariilor și a altor afecțiuni dentare. În cazul copiilor, smalțul poate fi predispus la apariția mai multor defecte, cum ar fi:

  • Defecte de dezvoltare – afectează formarea smalțului în timpul dezvoltării dentare, în primii ani de viață. Din această categorie fac parte hipoplazia de smalț (subdezvoltarea smalțului) și hipomineralizarea (smalțul mai moale, predispus la carii).
  • Eroziunea dentară – cauzată de acizii care descompun smalțul dinților. Acești acizi pot să provină din alimente sau băuturi acide sau pot fi produși de bacteriile din gură care au rolul de a descompune zahărul. Eroziunea dentară duce de cele mai multe ori la pierderea smalțului, apariția unei sensibilități dentare și a cariilor.
  • Defecte cosmetice ale smalțului – pete, linii și alte imperfecțiuni care pot afecta estetica dinților. La baza acestor defecte cosmetice stau cauze precum expunerea prelungită la fluor sau diverse substanțe chimice, însă se pot și transmite de la părinți.

Tratamente pentru defectele de smalț la copii

Este important ca părinții să aducă copiii la controale regulate într-o clinică stomatologică pentru copii. Cei mici trebuie să învețe încă de la o vârstă fragedă despre importanța unei igiene orale corecte pentru prevenirea acestor defecte de smalț. În funcție de gravitatea problemei, un medic pedodont poate recomanda tratamente adecvate pentru stagnarea bolii și îmbunătățirea aspectului dinților. Iată câteva opțiuni de tratament pentru defectele de smalț la copii:

  • Fluorizarea – o opțiune clasică și conservatoare de tratament care ajută la prevenirea sau încetinirea dezvoltării cariilor și a altor probleme dentare. Fluorul este aplicat pe suprafața dinților și are rolul de a întări smalțul. 
  • Microabrasia – acest tratament este recomandat pentru eliminarea petelor sau a imperfecțiunilor minore de pe suprafața dinților. Procedura implică îndepărtarea unei cantități mici de smalț prin folosirea unei paste abrazive și a unui instrument special.
  • Plombe dentare – plombele dentare sunt folosite pentru a umple golurile de la nivelul smalțului cu diverse materiale, cum ar fi amalgam sau rășină compozită, și pentru a proteja dintele de o deteriorare ulterioară.
  • Coroane dentare – în situațiile în care smalțul dintelui este extrem de deteriorat, medicul va recomanda o coroană dentară pentru protejarea dintelui.
  • Tratamente de albire dentară – deși este mai rar întâlnit în stomatologia pediatrică, în cazul petelor sau a imperfecțiunilor cosmetice ale smalțului, tratamentele cu pastă de albire sau cu lumină pot reprezenta o soluție bună de îmbunătățire a aspectului dinților. 

image 7 1024x434 1 png

image 6 1024x316 1 png

Echipa de medici SMILE VISION Kids abordează tratamentul defectelor de smalț prin:

  • Folosirea substanțelor atopice de remineralizare,
  • Infiltrare cu rezultate foarte bune încă de la primele aplicări,
  • Informare parentală și suport constant în continuarea tratamentelor acasă, în funcție de indicațiile și recomandările medicilor noștri.

Bacterii cromogene

image 2 1024x191 1 png

O problemă destul de frecvent întâlnită în cabinetul unui dentist pentru copii este prezența bacteriilor cromogene care produc pigmenți colorați. Spre exemplu, bacteriile care produc pigmenți roșii vor cauza colorarea dinților în roz. De cealaltă parte, bacteriile care produc pigmenți negru pot provoca colorarea dinților în maro. 

Prevenirea acumulării bacteriilor cromogene în cavitatea bucală se face în primul rând printr-o igienă orală corectă. Este important periajul dinților de cel puțin 2 ori pe zi cu o pastă de dinți special recomandată de medicul specializat în stomatologie pediatrică și utilizarea aței dentare pentru eliminarea tuturor resturilor alimentare dintre dinți. Dieta sănătoasă, bazată pe fructe și legume proaspete ajută în acest sens. Printre recomandările medicului se va numără și igienizările profesionale regulate, utilizarea uleiului de cocos ca hidratant și antiaderent în momentul în care se administrează picături de vitamina D, fier, vitamina C, etc. Igienizările periodice, alături de îmbunătățirea igienei orale ajută la ținerea sub observație a problemelor dentare în rândul copiilor.

Echipa de stomatologi SMILE VISION Kids abordează tratamentul de îndepărtare a bacteriilor cromogene prin:

  • Monitorizare constantă – reamintirea părinților că au trecut 4 luni de la ultimul control al copiilor (RECALL),
  • Tratamente și materiale atraumatice, moderne, cu rezultate de succes încă de la primele aplicări,
  • Informare parentală și suport constant în continuarea tratamentelor și acasă.

Carii interdentare

image png

Începând cu vârsta de 4 ani, cele mai frecvente probleme întâlnite în rândul copiilor sunt cariile interdentare în zona molară. Aceste carii sunt afecțiuni dentare care apar între dinți, acolo unde periajul nu se poate face chiar atât de corect. Prevenția cariilor interdentare se face printr-o igienă orală corectă (periajul dinților de cel puțin 2 ori pe zi. Medicul va recomanda și folosirea aței dentare zilnic pentru o curățare eficientă a spațiilor dintre dinți. Evitarea alimentelor bogate în zahăr, dulciurile și băuturile carbogazoase reprezintă o altă măsură de prevenire a cariilor interdentare. 

Tratamentul cariilor interdentare în cabinetele de stomatologie pediatrică se face de cele mai multe ori prin îndepărtarea cariei și umplerea zonei cu un material de umplutură dentară. În acest fel se asigură prevenirea răspândirii afecțiunii și deteriorarea dintelui. În cazurile mai severe, o intervenție stomatologică complexă poate fi necesară. 

Un lucru important de menționat este faptul că aceste carii nu sunt vizibile de cele mai multe ori, deci părinții le observă cu greu. Din acest motiv se recomandă menținerea unei igiene orale riguroase și mai ales controalele periodice regulate însoțite de periajul profesionist realizat în cabinetul medicului dentist pentru copii. În majoritatea situațiilor, cariile interdentare sunt descoperite în cadrul unor controale de rutină. 

Echipa de medici SMILE VISION Kids abordează tratamentul cariilor prin:

  • Monitorizare constantă – reamintirea părinților că au trecut 4 luni de la ultimul control al copiilor (RECALL),
  • MID – Minim invasive dentistry sau stomatologia minim invazivă,
  • Măsuri de prevenție în ceea ce privește stoparea evoluției cariilor prin fluorizare topică și sigilare atât pe dinții temporari, cât și pe cei permanenți tineri.

Obiceiuri vicioase

image 1 png

Obiceiurile vicioase sunt acele comportamente repetitive cu un impact negativ asupra sănătății fizice sau mentale a copilului. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Suptul degetului sau al suzetei – duce la apariția unor probleme dentare precum creșterea inegală a dinților sau a maxilarelor. Se recomandă reducerea treptată a timpului în care copilul suge degetul sau suzeta. Oferirea de alternative (jucării de dentiție, alte obiecte de mestecat) poate ajuta în acest sens.
  • Mestecatul unghiilor – pe lângă infecții ale degetelor, acest obicei vicios poate duce și la deteriorarea smalțului dinților. Părinții sunt sfătuiți să identifice cauza unui astfel de comportament și să o înlăture. 
  • Consumul excesiv de dulciuri – unul dintre cele mai frecvente obiceiuri vicioase care pot duce la apariția cariilor dentare. Se recomandă limitarea cantității de dulciuri pe care copilul le consumă și oferirea de alternative (fructe sau produse cu un conținut mic de zahăr).

Părinții trebuie să înțeleagă că orice obicei vicios trebuie decondiționat până la vârsta de 3-4 ani. După această vârstă, obiceiurile vicioase pot duce la deformări și malpoziții greu de corectat.

Din echipa de medici SMILE VISION KIDS fac parte specialiști în ortodonție interceptivă, care te pot sprijini cu soluții practice și aparate cu funcție ortodontică special create pentru decondiționarea obiceiurilor vicioase, precum și a altor probleme ortodontice.

Prevenția în stomatologia pediatrică la SMILE VISION Kids

Vorbim din ce în ce mai mult despre conceptul de ”minim invasive dentistry”, care înseamnă de fapt prevenție. Un rol important în prevenirea problemelor dentare îl joacă și părinții. Să nu uităm că tot ceea ce se întâmplă în gura copiilor ține și de implicarea părinților. Dacă părinții îi învață încă de la o vârstă fragedă pe cei mici regulile de igienă orală și fac un periaj corect celor mici, copiii vor avea o dantură sănătoasă. De cealaltă parte, dacă părinții se preocupă doar în mod superficial de igiena orală a copiilor, nu limitează consumul de alimente nocive și nu merg periodic cu cei mici la un dentist pediatric, acest lucru se va vedea și la nivelul danturii copilului.

WhatsApp Image 2023 05 11 at 16.59.22 768x512 1

La Centrul Stomatologic Smile Vision am înțeles importanța prevenției și a educației timpurii. Tocmai din acest motiv am creat departamentul Smile Vision KIDS în parteneriat cu “Asociația de Educație, Prevenție și Intervenție în Stomatologia Pediatrică”. O echipă de medici stomatologi cu practică exclusiv pedodontică aduc vizibilitate necesității unei alte abordări vizavi de stomatologia pediatrică, prin promovarea prevenției și oferirea de tratamente dentare moderne tuturor problemelor dentare întâlnite la copii de primele luni de viață folosind tehnici actualizate și abordări care impactează pozitiv sănătatea dentară a copiilor și a relației stomatolog-copil.

Pentru programări, nu ezita să ne contactezi pe e-mail: office@smilevision.ro (sau direct prin intermediul formularului de pe pagina de Contact) sau la telefon: 0724-005 832.

La Smile Vision ești mereu pe mâini sigure!

Articole similare

Zâmbetul copilului tău îți aduce, fără îndoială, o bucurie imensă. Dar ce se întâmplă când observi...
Detartrajul dentar este o procedură esențială pentru menținerea sănătății orale, dar mulți pacienți tind să o...
Un zâmbet perfect, fără compromisuri estetice sau de confort? Alignerul dentar este răspunsul! Descoperă în acest...
Contact

Programează un consult și fă primul pas spre zâmbetul mult dorit și o dantură sănătoasă!