Retracția gingivală: Ce este, cauze și cum se tratează

Un zâmbet frumos depinde de sănătatea și aspectul dinților, dar și a gingiilor. Atunci când gingiile sunt afectate, ele se pot retrage, lucru care are un impact asupra felului în care arată dantura. Mai mult, situația se poate agrava rapid și pot apărea complicații. Citește mai multe despre retracția gingivală și despre ce poți face în această situație.

Retracția gingivală: Ce este, cauze și cum se tratează

Un zâmbet frumos depinde de sănătatea și aspectul dinților, dar și a gingiilor. Atunci când gingiile sunt afectate, ele se pot retrage, lucru care are un impact asupra felului în care arată dantura. Mai mult, situația se poate agrava rapid și pot apărea complicații. Citește mai multe despre retracția gingivală și despre ce poți face în această situație.

Ce este retracția gingivală?

Gingia reprezintă acel țesut ferm prezent în preajma dinților, deasupra arcadelor dentare și către obraz, de culoare roz pal, lipsit de inflamații sau de alte formațiuni. În cazul în care acest țesut începe să se retragă și devine vizibilă o porțiune mai mare din dinți sau chiar rădăcina dentară, vorbim despre retracție gingivală. Astfel, dantura își modifică aspectul și dinții par descoperiți și afectați.

Simptome – Cum depistezi retracția gingivală

Există câteva semne clare care îți vor indica faptul că ai de-a face cu retracția gingivală. Primul semn este prezența de țesut dentar suplimentar. O porțiune mai mare din dinte va deveni vizibilă, ceea ce va da impresia că dantura s-a alungit. În cazurile mai avansate, gingia se va retrage până când se vor putea observa rădăcinile dentare.

Acest lucru va favoriza acumularea de resturi alimentare în aceste spații nou formate, favorizând prezența bacteriilor. Astfel, gradul de sensibilitate a dinților crește și pot apărea dureri la contactul cu alimentele calde, reci, dar și acre sau dulci. De asemenea, combinația dintre prezența bacteriilor și lipsa țesutului gingival poate cauza pierderea stabilității dinților.

Cauze – De ce apare retracția gingivală

Există mai mulți factori care pot duce la retragerea gingiilor. Printre aceștia, se numără igiena orală necorespunzătoare. Un periaj incorect sau prea agresiv va duce la rănirea și inflamarea gingiilor și, astfel, retracția gingivală este favorizată. Însă, și acumularea de placă bacteriană și de tartru reprezintă cauze deloc de neglijat.

O altă cauză este reprezentată de bruxism. Bruxismul este acea afecțiune care duce la încleștarea puternică a maxilarului și la scrâșnitul dinților, lucru care pune o imensă presiune pe dantură și pe gingii. Și anomaliile dentare care provoacă o mușcătură greșită (malocluzie) pot fi responsabile pentru retracția gingivală.

Din categoria afecțiunilor dentare mai serioase, parodontoza este pe primul loc. Aceasta este o infecție a gingiilor care presupune inflamații sau chiar formarea unor pungi de puroi la nivelul acestora. Gingiile devin mai închise la culoare, apar dureri și sângerări, iar ele încep să se retragă. Mai putem menționa și diverși factori care favorizează inflamarea acestui țesut, precum fumatul, diverse traumatisme sau afecțiuni ale gingiei rămase netratate.

Tratamentul retracției gingivale

Există mai multe tratamente la care medicul stomatolog poate apela pentru a opri retracția gingivală și a reda aspectul frumos al danturii.

Detartrajul

Detartrajul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și din zona gingiilor. Procedura se poate realiza manual, cu ajutorul unor instrumente însă, pentru o mai mare precizie și o curățare eficientă, se recomandă folosirea unui aparat special cu ultrasunete. Astfel, se poate pătrunde mai eficient în zona subgingivală.

Detartrajul este considerat în general o procedură de profilaxie, pentru prevenirea afecțiunilor dentare. Însă, acesta poate da rezultate în cazul în care gingiile au început să se retragă din cauza depunerilor de tartru. Procedura poate fi însoțită și de un periaj profesional.

Chiuretajul subgingival

Chiuretajul subgingival reprezintă o procedură puțin mai invazivă, dar care ajută la o bună curățare și netezire a regiunii afectate. După administrarea unui anestezic local, se vor îndepărta orice depuneri de bacterii din zona gingiilor și a rădăcinii dinților și țesutul se va netezi bine, astfel încât gingia să poată reveni la forma sa inițială.

Grefa gingivală

Într-un caz de retracție gingivală mai severă, va fi necesară realizarea unei grefe gingivale. Aceasta reprezintă un tip de intervenție chirurgicală prin care se va prelua țesut dintr-o regiune sănătoasă a cavității bucale și se va aplica în zona afectată. Astfel, noul țesut va compensa retragerea gingivală, iar rădăcina va fi din nou acoperită.

Tratamentul ortodontic

Dacă retragerea gingiilor are loc din cauza unei malpoziționări a dinților care duce la o mușcătură greșită, va fi necesar un tratament ortodontic. Scopul acestuia este de a readuce dantura într-o poziție corectă, lucru care va corecta problemele legate de mușcătură. 

Această soluție este reprezentată de tratamentul cu aparat dentar. În funcție de cazul fiecărui pacient, se poate opta pentru mai multe tipuri de aparat dentar. Putem vorbi despre aparate dentare fixe, cu brackeți din diferite materiale care se aplică direct pe suprafața dinților. De asemenea, există și aparate dentare mobile, sub forma unor gutiere ce pot fi îndepărtate în timpul meselor sau pentru ca dinții să fie igienizați.

Retracția gingivală este o problemă serioasă, care nu trebuie neglijată. Ea este asociată cu un disconfort estetic (alungirea dinților) și fizic (sensibilitate ridicată) și, dacă nu este tratată la timp, ar putea cauza pierderea dinților. Vino imediat la stomatolog atunci când observi probleme la nivelul gingiilor și vezi ce tratament ți se potrivește.

Cum te putem ajuta la Smile Vision?

De-a lungul timpului, mulți pacienți cu retracție gingivală ne-au trecut pragul pentru a-și îmbunătăți zâmbetul. Grefa de țesut conjunctiv reprezintă o practică des întâlnită în clinica noastră pentru a corecta retracțiile gingivale, cu o rată de succes foarte mare. În cazul de mai jos, pacientul a avut nevoie și de un tratament ortodontic cu aligners pentru corectarea zâmbetului.

Dacă și tu te confrunți cu retracția gingivală, te așteptăm la Smile Vision pentru a identifica cauzele care au dus la această problemă și care sunt soluțiile pentru îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău.

Pentru programări, nu ezita să ne contactezi pe e-mail: office@smilevision.ro (sau direct prin intermediul formularului de pe pagina de Contact) sau la telefon: 0724-005 832.

La Smile Vision ești mereu pe mâini sigure!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *