Cariile reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme dentare.
Netratate, penetrează structura dintelui provocând dureri, infecții și pot duce chiar la pierderea dintelui afectat.
ODONTOLOGIE
TRATAREA
CARIILOR
Cariile reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme dentare.
Netratate, penetrează structura dintelui provocând dureri, infecții și pot duce chiar la pierderea dintelui afectat.
TRATAREA
CARIILOR
Odontologia este acea specialitate a stomatologiei care tratează cariile dentare și leziunile necarioase (fracturi, distrofii, leziuni de uzură dentară). În mod frecvent, dinții sunt atacați și distruși de carii. Acestea penetrează structura dintelui și cauzează modificări anatomice la suprafața acestuia.
Atunci când ai observat apariția unor carii dentare sau dinții tăi au suferit alte leziuni care le afectează structura, este recomandat să te prezinți la medicul stomatolog pentru un control și un tratament odontologic.
Dacă ai carii, chiar și foarte mici, sau nu ai mai fost demult la un control stomatologic, programează-te acum.
Cariile apar inițial sub forma unor pete pe suprafața dinților și pot forma o cavitate. În funcție de gravitate, acestea pot afecta pulpa dentară sau chiar nervul, fiind nevoie de diferite lucrări de reconstituire a dinților.
Tratarea cariilor constă în curățarea leziunii și realizarea unei obturații (plombe), pentru a reda funcționalitatea danturii. Acest lucru se realizează prin modelarea suprafețelor dinților, ce au importanță funcțională și estetică. Dacă nu se realizează reconstituirea anatomică a dinților, apar deficiențe în ocluzia și masticația pacientului, ceea ce poate afecta procesul de digestie.
Cu cât leziunea dintelui este descoperită mai devreme, cu atât cresc șansele ca dintele să rămână cât mai aproape de forma inițială, fără intervenții de odontologie majore.
Reconstituirile dentare pot fi directe (obturațiile) sau indirecte
(incrustațiile – inlay/onlay/overlay).
Obturațiile fizionomice implică aplicarea unui material (plombă) direct asupra leziunii sau cavității. Acestea au rolul de a reda funcționalitatea danturii, dar și aspectul său natural, prin folosirea unor materiale de o culoare similară cu cea a dintelui.
Încrustațiile dentare Inlay reprezintă un tip de reconstituire protetică indirecta realizata prin colaborarea cu tehnicianul dentar,prin care se reface un perete afectat al unui dinte.
O încrustație dentară Onlay constă în refacerea mai multor pereți ai aceluiași dinte, folosind același tip de material realizat în laborator.
Acest tip de încrustații implică reconstrucția totală a unui dinte, fiind recomandate în cazul în care structura dintelui a fost grav afectată. Acestea asigură o bună rezistență, similară cu cea a coroanelor dentare.
Fațetarea directă constă în aplicarea unui material compozit pe suprafața exterioară a dinților și modelarea acestuia după dezideratele estetice și funcționale.
Profilaxia este cea mai bună metodă de a preveni apariția cariilor. Prin controlul periodic și câteva proceduri simple de întreținere, poți asigura sănătatea dinților tăi.
De asemenea, igiena dentară riguroasă (periajul de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare) sau consumul redus de alimente bogate în zahăr și acizi pot ajuta la prevenirea cariilor dentare.
O vizită de 5 minute o dată la șase luni este minimul pe care trebuie să-l faci pentru a verifica starea danturii tale și a preveni apariația cariilor.
Dinții trebuie spălați dimineața și seara și oricând mai e cazul. Perierea previne apariția tartrului, a cariilor și previne apariția bolilor gingivale.
Acolo unde periuța nu încape, folosește ața dentară, cu care poți în siguranță să îndepărtezi resturile alimentare și să previi în felul ăsta apariția cariilor.
Dinții frontali se periază de sus în jos pentru a elimina resturile dintre ei
Aplică apoi și mișcări circulare pentru a completa curățarea
Periază și în spatele lor pentru a îndepărta depunerile de tartru
Pentru dinții laterali folosește mișcări înainte-înapoi
Periază și limba pentru a da jos bacteriile depuse
Clătește din abundență pentru a elimina orice rest de mâncare
În tratamentele stomatologice pe care le realizăm folosim izolarea câmpului operator cu ajutorul sistemului cu digă. Acesta este standardul de aur al medicinii dentare restaurative moderne, ce ne asigură o izolare perfectă fără a contamina dintele tratat cu salivă sau sânge.
De asemenea tehnica de preparare a cavităților este una minim invazivă, punând accent pe prezervarea a cât mai mult din structura dentară sănătoasă și a pregătirii dintelui înainte de aplicarea compozitelor, o etapă extrem de importantă pentru o predictibilitate crescută.
În clinica Smile Vision folosim o tehnică de gravare în doi timpi cu adezivi de generația a 6-a, deasemenea standardul medicinii moderne – ceea ce ne asigură rezultate foarte bune pe termen lung.
Folosirea materialelor compozite cu conținut crescut de nanoumplutură oferă o rezistență și o predictibilitate crescută în timp a obturațiilor (atât estetic cât și funcțional).
În cazul obturațiilor voluminoase în zonele laterale, soluțiile propuse sunt orientate spre reconstituirile indirecte (onlay, inlay- din ceramică integrală) care reprezintă cea mai bună și stabilă soluție pe termen lung.
În realizarea reconstituirilor indirecte folosim amprentarea digitală pentru o precizie ridicată a viitoarei lucrări protetice. Tehnica este privită cu mult entuziasm de către pacienți datorită confortului și a timpului redus petrecut pe scaunul stomatologic. Amprenta digitală ajunge în laboratorul de tehnică dentară digital unde cu ajutorul tehnicii CAD-CAM lucrarea beneficiază de un timp scăzut de execuție și o precizie ridicată. Colaborarea dintre echipa de medici și tehnicianul clinicii aduc de fiecare dată rezultate excelente pacienților noștri.
Prin folosirea materialelor, a tehnicilor și a tehnologiei actuale, estetica dintelui, în urma tratamentului, rămâne identică cu cea a dintelui natural – iar pacientul beneficiază de un tratament sigur, fără dureri care se comportă bine în timp, iar asta aduce vizite mai puține și costuri mai mici.