Stomatologia copilului este diferită de stomatologia adultului. Încă din copilărie se pot preveni anumite modificări dentare, motiv pentru care monitorizarea sănătății orale a copilului este esențială. Vizitele regulate la stomatolog, încă de la apariția primilor dinți, influențează în bine zâmbetul, sănătatea orală a viitorului adult și educația lui.
STOMATOLOGIE
Pedodonția sau stomatologia pediatrică este o specialitate stomatologică care se concentrează pe îngrijirea și tratamentele dentare destinate copiilor, însă rolul unui pedodont este mult mai complex.
Un bun pedodont nu este un simplu medic, ci și psiholog, și pedagog. Un dentist copii trebuie să aibă abilități speciale pentru a comunica cu copiii și pentru a-i face să se simtă confortabil în timpul intervențiilor.
Conform tuturor forurilor internaționale, părinții trebuie să vină la control cu bebelușul încă de la apariția primului dinte. În cadrul primei consultații, părinții (în special mamele) vor primi sfaturi utile referitoare la cum trebuie să aibă grijă de acel dinte și de următorii care vin, pentru ca micuțul să aibă o dantură sănătoasă.
Ce presupune stomatologia pentru copii?
Copiii au nevoie de o igienă orală corectă încă de la o vârstă fragedă, iar un rol semnificativ în educarea lor în acest sens îl au atât părinții, cât și medicul pedodont. Stomatologul pentru copii oferă recomandări pentru un periaj dentar corect, identifică cariile și afecțiunile gingivale într-o fază incipientă și aplică tratamentele pedodontice necesare, conform standardelor internaționale.
Când este indicat primul consult stomatologic pentru copii?
Primul an de viață este extrem de important (putem zice chiar primii doi), pentru că în primii doi ani de viață salvezi niște dinți care trebuie să stea 7-8 ani în gură. Părinții trebuie să se prezinte cu copilul la pedodont la apariția primului dinte. Prima vizită la stomatolog trebuie să se facă înainte de vârsta de 1 an. Ideal este ca până la 3 ani un copil să aibă 11 vizite la stomatolog – adică o dată la patru luni, nu o dată la șase luni ca la adult. Este important să vină mai des pentru că pe dinții de lapte patologia se instalează foarte rapid, iar în primul an de viață are o evoluție bruscă și se termină cu o patologie numită demineralizare, care poate afecta nervul dintelui și poate duce la distrugerea completă a coroanei dentare. De aceea, primul an de viață este crucial.
Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Vino cu copilul tău la un control pentru a depista din timp posibilele probleme.
Cu ce probleme stomatologice se confruntă copiii?
Etapa 0-3 ani
În această etapă, un rol extrem de important în igiena orală a bebelușului îl are mama. Încă din maternitate, mama ar trebui să acorde atenție îngrijirii cavității orale la fel de mult ca îngrijirea celorlalte părți ale corpului.
Igienizarea cavității bucale se face după fiecare masă, chiar dacă nu a erupt niciun dinte – se va realiza un masaj intra-oral, circular al fiecărei arcade. După fiecare alăptare sau hrănire, bebelușul va fi ținut pe verticală timp de aproximativ 30 minute pentru evitarea unui posibil reflex regurgit. Laptele regurgitat poate produce iritații atât la nivelul stomacului, cât și la nivelul cavității bucale.
Primul dinte poate să apară în jurul vârstei de 4 luni, iar ultimele măsele își încheie perioada eruptivă a dinților de lapte în jurul vârstei de 2 ani și jumătate. Pentru diminuarea disconfortului din perioada erupției se poate folosi un degetar siliconic – în acest fel bebelușul se va obișnui să te lase să îi cureți cavitatea bucală și după apariția primului dinte, periajul va fi mult mai ușor.
Dacă curățarea dinților nu este realizată corect, apare demineralizarea dinților și ulterior, cariile.
În această etapă, cele mai frecvente probleme cu care copiii se confruntă sunt:
- Ticuri inconștiente
- Deformarea palatului/arcadei dentare
- Demineralizarea dinților
- Herpagină
Etapa 3-6 ani
Până la vârsta de 3 ani, orice copil ar trebui să aibă aproximativ 11 vizite la medicul stomatolog pediatru. Este extrem de important ca cel mic să lege o relație de prietenie cu medicul său și să aibă încredere în el. Orice control de rutină tratament stomatolog poate fi realizat în condiții mult mai bune, fără stări de anxietate sau plâns din partea celui mic, dacă aceste două condiții sunt îndeplinite. Perioada de 4-9 ani este considerată vârsta anxietăților – copilul uneori ezită să coopereze și este bine să nu insistăm. Vor fi mai multe vizite de acomodare pentru că ne dorim facilitarea cooperării pe termen lung, și nu instalarea anxietății de a merge la stomatolog (acea frică de stomatolog cu care au crescut majoritatea adulților).
Dacă copilul a ajuns până la vârsta de 3 ani cu dinți integri și albi ”ca laptele”, poți să te feliciți că ai făcut o treabă bună și cel mic a evitat demineralizarea. Asta nu înseamnă însă că cel mic nu se poate confrunta cu probleme dentare – cele mai frecvente în această etapă sunt cariile interdentare.
Această etapă este marcată și de căderea primilor dinți de lapte, în jurul vârstei de 5-6 ani, și de apariția primilor dinți permanenți (molarii de 6 ani și incisivii centrali inferiori). Dinții permanenți sunt mai gălbui decât dinții de lapte, sunt dublii ca dimensiune, marginea dinților are un relief mai accentuat și cel mai important, sunt mai rezistenți atacului bacteriilor din cavitatea bucală.
În această etapă, cele mai frecvente probleme dentare întâlnite într-o clinică stomatologică copii sunt:
- Carii interdentare
- MIH – Molar incisor hypomineralisation
- Sugerea buzei inferioare
- Respirația orală sau pe gură
- Deglutiția infantilă
- Scrâșnitul dinților
Etapa 6-12 ani
În această perioadă dinții temporari se pierd și sunt înlocuiți de dinții permanenți. Un lucru interesant este faptul că dinții temporari încep să cadă exact în ordinea în care au și apărut – incisivii centrali inferiori vor fi primii care pică, iar ultimii vor fi molarii.
După ce erup dinții permanenți, este extrem de important să urmărim poziția dinților. Copiii moștenesc forma maxilarului de la un părinte și poziția și forma dinților de la celălalt părinte. Dacă observi că dinții sunt strâmbi imediat după erupție, se recomandă un consult ortodontic. De altfel, primul consult ortodontic ar trebui să aibă loc la vârsta de 7 ani.
În cazul fetelor, pot să apară dereglări hormonale care se manifestă la nivelul gingiilor, mai ales în perioadele premenstruale, provocând inflamații și dureri la periaj. O astfel de situație ar trebui gestionată cu delicatețe pentru că poate duce la o lipsă de igienă corespunzătoare, tocmai din cauza disconfortului.
Între 6 și 12 ani, copiii se pot confrunta cu:
- Bruxism
- Deteriorarea smalțului
Cât de des sunt recomandate controalele la medicul stomatolog pentru copii?
Primul control la un dentist copii Timișoara ar trebui să aibă loc în primul an de viață, chiar de la apariția primului dinte. Ulterior, vizitele periodice vor avea loc o dată la 4 luni – în primii 3 ani de viață, un copil ar trebui să aibă aproximativ 11 vizite la stomatolog.
Tratamente stomatologice pentru copii în funcție de vârstă
Tratamentul adresat copiilor necesită o atenție deosebită, deoarece primele vizite ale micuților la cabinet le influențează încrederea în sistemul stomatologic. De aceea, înainte de a porni orice tratament pedodontic, încercăm să găsim, alături de părinți, calea de comunicare potrivită fiecărui mic pacient în parte.
Specialiștii noștri realizează în clinica Smile Vision fie pe dinții de lapte sau pe dinții permanenți
Igienizari, fluroizari, mineralizări
Medicul stomatolog poate decide în urma consultului de rutină dacă bebelușul are nevoie sau nu de o fluorizare – se recomandă în mod special acolo unde există pete cretoase pe suprafața dintelui sau probleme cu smalțul dentar. Tot în cadrul unui consult se poate face igienizarea pentru menținerea sănătății dentare și imprimarea unor deprinderi care îl vor însoți pe cel mic o viață întreagă.
Tratamentul demineralizării dentare/ Caria de Biberon/ ECC
Petele albe-cretoase de pe suprafața dinților și liniile albe din zona de bază a erupției dintelui reprezintă semne clare ale demineralizării dinților. Stoparea în evoluție a demineralizării este primul pas pe care medicii noștri îl urmăresc folosind diferite protocoale de tratament în clinică și continuate acasă (regim igieno-dietetic, anumite produse special folosite pe dinți în funcţie de stadiul bolii).
Tratamentul leziunilor carioase (normale, interdentare)
Cele mai frecvente leziuni curioase pe care le întâlnim începând cu vârsta de 4 ani sunt cariile interdentare în zona molară. Cariile interdentare sunt afecțiuni dentare care apar între dinți, unde periajul cu periuța de dinți poate fi dificil sau ineficient.
style=”font-size:20px;line-height:30px;”Pentru prevenirea reapariției cariilor se recomandă și igienizarea dinților în cabinetul stomatologic prin înlăturarea plăcii dentare (în cazul copiilor cu o vârstă atât de mică nu putem vorbi încă de tartru).
Tehnici de desensibilizare la nivel odontal
Desensibilizarea este realizată prin:
- fluorizare topică realizată în cabinet la diferite perioade de timp,
- aplicarea unei soluții (SDF) pe suprafețele afectate de procese carioase pentru încetinirea progresiei leziunilor; tehnica este utilizată în special la pacienții mai puțin cooperanți.
Tratamente pulpare
Dinții temporari au aceeași structură ca și dinții permanenți, așadar și aceștia au rădăcini în interiorul cărora se află nervul dentar și vase de sânge care le conferă vitalitatea. În urma proceselor carioase sau a traumatismelor, nervul se poate inflama, implicit apare și durerea acută, iar ulterior să se complice cu apariția unui proces infecțios (abces). În aceste cazuri se recurge la tratamentul endodontic, care decurge asemănător cu tratamentele endodontice realizate pe dinții permanenți.
Restaurări estetice
Leziunile carioase au consecințe inestetice, care sunt cu atât mai deranjante cu cât se află în zona surâsului. Și în cazul dinților temporari avem soluții pentru refacerea integrității dentare, a culorii și a funcției lor prin utilizarea capelor pedodontice preformate, sau a coronițelor din zirconiu performante.
Sigilarea dinților de lapte
Sigilarea dinților de lapte reprezintă cea mai bună metodă de prevenție la copii mici deoarece dinții de lapte se cariază mai repede decât dinții permanenți. Este extrem de importantă mai ales sigilarea molarilor pentru că aceștia vor pica ultimii, în jurul vârstei de 12-13 ani. Sigilarea se face doar pe dinții sănătoși, mai exact pe cei din zona de spate a arcadelor, adică pe molari, pentru creșterea protecției.
Tratamentul diferitelor patologii a dinților permanenți : tratamentul MIH, ICON
MIH este un sindrom cu cauze încă necunoscute, care apare pe dinții permanenți, imediat după erupție, la nivelul incisivilor centrali superiori, uneori și inferiori, și molari 1 permanenți (molarii de 6 ani). Culoarea smalțului diferă de cea a smaltului sănătos. Pot apărea pete cretoase mate gălbui chiar maronii cu denivelări. Dintele poate erupe complet fără smalț pe cupizi (dezgolit) cu un smalț hipomineralizat și aspect de rocă vulcanică.
Necesită intervenție imediată, tratamentul fiind non-invaziv în faza incipientă. MIH dă uneori un disconfort major din cauza hipersensibilității dinților afectați.
MIH Before & After
Tratamente de ortodonție interceptivă, obiceiuri vicioase
Există și situații în care scrâșnitul dinților devine patologic și duce la tocirea dinților sau la mobilitatea dinților permanenți – soluția pentru acest obicei este purtarea unui aparat mio-funcțional sau a gutierelor de bruxism, pe durata nopții.
Tratamente ortodontice pe dentiția permanentă
În jurul vârstei de 7-8 ani este indicat ca toți copiii să vină la un consult ortodontic de specialitate, deoarece, cu cât se intervine mai devreme cu atât se pot corecta mai ușor și mai eficient diversele probleme ortodontice, scăzând de asemenea și riscul de recidivă.
Aparate dentare sunt folosite pentru corecția:
- Compresiilor maxilare
- Ocluziilor deschise
- Ocluziilor traumatice/instabile
- Înghesuirilor/spațierilor dentare
De ce să alegi serviciile Smile Vision?
Știm că rolul nostru nu constă doar în elaborarea și aplicarea tratamentelor pedodontice, ci se extinde și la educarea copiilor, informarea părinților legat de îngrijirea corectă a dinților. La Centrul Stomatologic Smile Vision am înțeles importanța prevenției și a educației timpurii, motiv pentru care am creat departamentul Smile Vision KIDS în parteneriat cu “Asociația de Educație, Prevenție și Intervenție în Stomatologia Pediatrică”.
O echipă de medici stomatologi copii Timișoara cu practică exclusiv pedodontică, aduc abordări noi în stomatologia pediatrică, prin promovarea prevenției și realizarea unor tratamente dentare moderne aplicabile tuturor problemelor întâlnite la copii.
Aceste tehnici noi sunt folosite pentru toate vârstele, începând din primele luni de viață și impactează pozitiv sănătatea dentară a copiilor și a relației stomatolog-copil.
De ce să alegi serviciile Smile Vision?
Știm că rolul nostru nu constă doar în elaborarea și aplicarea tratamentelor pedodontice, ci se extinde și la educarea copiilor, informarea părinților legat de îngrijirea corectă a dinților. La Centrul Stomatologic Smile Vision am înțeles importanța prevenției și a educației timpurii, motiv pentru care am creat departamentul Smile Vision KIDS în parteneriat cu “Asociația de Educație, Prevenție și Intervenție în Stomatologia Pediatrică”.
O echipă de medici stomatologi copii Timișoara cu practică exclusiv pedodontică, aduc abordări noi în stomatologia pediatrică, prin promovarea prevenției și realizarea unor tratamente dentare moderne aplicabile tuturor problemelor întâlnite la copii.
Aceste tehnici noi sunt folosite pentru toate vârstele, începând din primele luni de viață și impactează pozitiv sănătatea dentară a copiilor și a relației stomatolog-copil.
Programează-l pe cel mic la primul său consult la Smile Vision Kids!
Vreau programarePrețurile serviciilor de stomatologie la copii
Suntem conștienți de faptul că în general, serviciile de stomatologie încă mai sunt încadrate de mulți oameni în categoria serviciilor de lux. Scopul nostru este să oferim acces la echipamente de ultimă generație și la o echipă de profesioniști în stomatologie pediatrică, la prețuri accesibile tuturor. Ne dorim ca fiecare copil să se bucure de un zâmbet sănătos, să crească cu o igienă orală corectă și fără frică de dentist. Tocmai din acest motiv punem la dispoziția părinților și posibilitatea de a plăti orice tratament și în rate.
Vezi prețuriPrețurile serviciilor de stomatologie la copii
Suntem conștienți de faptul că în general, serviciile de stomatologie încă mai sunt încadrate de mulți oameni în categoria serviciilor de lux. Scopul nostru este să oferim acces la echipamente de ultimă generație și la o echipă de profesioniști în stomatologie pediatrică, la prețuri accesibile tuturor. Ne dorim ca fiecare copil să se bucure de un zâmbet sănătos, să crească cu o igienă orală corectă și fără frică de dentist. Tocmai din acest motiv punem la dispoziția părinților și posibilitatea de a plăti orice tratament și în rate.
În acest cabinet stomatologic de copii Timișoara vor fi întotdeauna bineveniți părinții care își doresc să își educe copiii încă de la o vârstă fragedă și să prevină orice problemă dentară care ar putea să apară.
Programează-l pe cel mic la primul său consult la Smile Vision Kids!
Părerea clienților noștri
Un centru stomatologic profesional, în care ești primit cu foarte multă căldură și zâmbete. Iar asta este ceva foarte important , mai ales daca mergi și pe partea pediatrică! Eu am fost cu fetița mea în vârstă de 3 anișori la Dna. Dr. Carmen Dușan, atât un medic, cât și o persoană extraordinară! Ii mulțumesc din suflet pentru munca pe care a depus-o, cât și pentru caldura oferită fetiței mele, felul în care a comunicat cu ea. Mulțumesc frumos întregului personal! – Georgiana Ilieș
Dragoste la prima vedere a fost pentru Octavian cu doamna Dr. Dușan Cosmina. Primul control la 1 an și 5 luni. Vă mulțumim din suflet! – Alina Govreanu Dragoi
Recomand cu tot dragul. Am probat cu copilul 3 cabinete diferite până am ajuns aici. Niciunde nu au reușit să-i facă ceva. Aici încă de la prima vizită a fost un adevărat succes. Fără plâns, fără teamă, fără rugăminți și încercări. Totul la superlativ. Oameni dedicați, răbdători și profesionali. Mulțumim pentru tot. Ivan vă iubește din prima zi și asta spune tot. Un copil la 3 ani jumate să meargă cu drag la dentist. – Laura Sorina Vlad
Întrebări frecvente
- Trebuie să vin la control chiar dacă copilul nu are probleme dentare?
Da, este important să vii cu copilul la control o dată la 4-6 luni, în funcție de recomandările medicului stomatolog pentru copii. În primii ani de viață, vizitele sunt și de acomodare, doar așa putem crește copii fără frică de stomatolog, care intră cu plăcere într-un cabinet stomatologic.
- Pot duce copilul la un medic stomatolog pentru adulți?
Poți, dar nu este recomandat. Medicul stomatolog este mai mult decât un pedodont, este și psihologul care înțelege nivelul de gândire al copilului, dar și pedagogul care educă. Doar un medic stomatolog pentru copii va ști cum să îl facă pe micuțul pacient să colaboreze pe durata tratamentului și ce tratamente să aplice, adaptate vârstei și problemelor dentare.
La Smile Vision Kids vei găsi întotdeauna o echipă de profesionaliști, medici pedodonți dedicați și răbdători cu cel mici.
- Ce se întâmplă în cadrul primului consult?
Facem cunoștință, inspectăm dințișorii, identificăm problemele (dacă există) și povestim despre igiena orală a micuțului. Vei primi sfaturi și recomandări despre cum ar trebui să fie un periaj corect și ce produse de igienă orală ar trebui să folosești, conform vârstei micuțului.
Copilul tău e unic iar dinții lui sunt la fel. Programează o vizită pentru a vedea în ce fel i se dezvoltă dantura, ca să știi din timp dacă e nevoie să fie luate măsuri corective.